søndag, august 18, 2013

Etter Russland & Ukraina på MC - Søn. 18.8.2013: Svinghimmel og tettbygdhelvete

Utkjørt distanse: 361 km

Vi mistet litt tid i starten av dagens etappe som vi har gledet oss til i mange dager - fjellveien Transfagarasan med sine mengder av svinger, idet vi for sent oppdaget at det ikke finnes bensinstasjoner mellom stedet der vi sov i natt - Cuerta de Arges og nordsiden av Transfagarasan-passet. Resultatet ble ei mil eller så i retur og litt styr for å få fylt på en automattankstasjon som ikke aksepterte kortene våre og som var ganske picky med hvor fort du begynte å tanke etter at den hadde slukt sedlene vi foret den med. Heldigvis var det sterkt motiverte rumenere bak oss i køen som hjalp oss videre slik at de kunne komme til pumpa.

Dermed var det ikke bare én søndagsturist som allerede hadde tatt Daciaen sin opp i fjellet for å grille i en eller annen helling langs veien. Det merktes både på tempoet og ikke minst på vanvittige parkeringer midt i veien rundt de ellers så herlige svingene. Etter en kort oppstigning mot en kunstig dam, slynger veien seg fram langs dette vannet. Deretter bærer det opp over tregrensa i nye, vanvittige slyng, gjennom en kort tunnell på toppen og ned i en Trollstigen-liknende trasé på motsatt side. Best suksessfaktor oppnådde vi ved å vente på en lengre luke i biltrafikken, inntil neste bil dukket opp. Ved å gå ut rett før denne, hadde vi ei luke å kjøre aktivt i svingene på før vi innhentet bakerste Logan i forrige bilrekke.

Det er bare én ting å si om denne veien: Aldeles fantastisk. Asfalten er stort sett fin, noen steder nylagt og noen steder mer lappete og humpete, men ikke noe som begrenser kjøringen vesentlig. I tillegg selvsagt en fantastisk fjellnatur. En kan nok finne mye annen bra svingstrekninger i diverse alper osv., men vi skjønner godt hvorfor Top Gear var begeistret...

Resten av dagens rute gikk i passe greit heilandskap med relativt lite trafikk og noen koselige svinger innimellom. Mot slutten av turen, inn mot Cluj Napoca, ble det imidlertid igjen fryktelig mange 50-soner og tettbygd strøk langs hovedveien. Kaffepausen i Sibiu avdekket en skikkelig trivelig by fullt på høyde med andre europeiske byer med gammel bebyggelse og et stort, flott torg. Nå i kveld har vi også fastslått at Cluj er en slik by. I det hele tatt har Romania hittil vært en veldig positiv opplevelse. Landet har virkelig en nær vesteuropeisk standard, men fortsatt med østeuropeiske priser. Bedre blir det ikke.

Det er ikke lenger mye som minner om russiske og ukrainske veier og opplevelser, men jeg fortsetter bloggingen for å komplettere bildet av "ekspedisjonen".

Har forøvrig begynt på et kart i Google Maps som viser kjøreruta vår dag for dag. Dette finner du her.

1 kommentar:

Sondre Rue sa...

Ser bra spennende ut. Må jo være fantastisk å oppleve sånt landskap fra sykkel. Men jeg vil vel også si det må være å ha Fil4 på innerlomma på en slik utflukt... :)

Kommer det flere bilder?

Sterkt beskrivende tittel, forresten :D